Wat is het voordeel van non-verbale Communicatie.

Als we het over non-verbale communicatie hebben is het goed om vooraf eerst een duidelijk beeld te hebben wat communicatie ook alweer is.

Communicatie is de uitwisseling van symbolische informatie, die plaatsvindt tussen mensen die zich bewust zijn van elkaars aanwezigheid, onmiddellijk of gemedieerd. Deze informatie wordt deels bewust, deels onbewust gegeven, ontvangen en geïnterpreteerd.
                                                                                                       Frank Oomkes.

Die uitwisseling is een continuproces (je kunt niet niet communiceren) en dat doen we zowel verbaal als non verbaal.

Wat is non-verbale communicatie ook alweer precies?

In ieder geval een onderwerp waar enorm veel over te lezen is. Simpelweg “non-verbale communicatie” intikken op Google en nagenoeg alle feiten heb je in 0,21 sec tot je beschikking. Zo lees je bijvoorbeeld dat Prof. Albert Mehrabian ooit heeft geroepen dat het 93% van je totale communicatie beslaat. Waarbij hij 55% reserveert voor lichaamstaal en 38% voor de stemkwaliteit (volume, intonatie). De snelle rekenaar houdt dan inderdaad slechts 7% over voor de daadwerkelijke woorden.
De psychologische wereld hanteert iets andere verhoudingen; 17% verbaal en 83% non-verbaal. Verschillende percentages dus, maar kort door de bocht, het is veilig om te stellen dat het overgrote deel van je communicatie non-verbaal is.

Als het zo’n groot deel van je totale communicatie in beslag neemt dan zal het ook wel erg belangrijk zijn…

Dat klopt! Een belangrijke functie van non-verbale communicatie is het ondersteunen of zelfs versterken van je gesproken boodschap. 
Als bijvoorbeeld een van je collega’s met gebogen hoofd en hangende schouders traag de kamer binnen sloft en op monotone stem fluistert dat hij zich topfit voelt en de hele wereld aankan, zal hij door niemand geloofd worden. En ook de manager die schaterlachend tegenover zijn verkoper zit terwijl hij zegt: ”Je omzetachterstand baart me ernstige zorgen” zorgt voor ernstige verwarring bij zijn gesprekspartner.
E-mails, smsjes en WhatsApp berichten brengen in principe alleen de verbale boodschap over. Niet zelden wordt die boodschap door het ontbreken van non-verbale karakteristieken verkeerd ingeschat en kan soms grote gevolgen hebben voor de verstandhouding. Mede daardoor is er ook op dit vlak een soort van non-verbale communicatie toegevoegd in de vorm van emoticons. Hiermee kan je op beperkte schaal aangeven hoe je je boodschap bedoelt.

Een andere belangrijke functie van non-verbale communicatie is het laten zien wie je bent.

Want ook zonder gesproken tekst laat je continu met je lichaam en gelaatsuitdrukking zien wie je bent. Iedereen neemt dat continu, al dan niet onbewust, waar. Dat zorgt ervoor dat je direct een “goed gevoel” bij iemand hebt (of juist niet). Iedereen kent de uitdrukking; ”op het eerste gezicht lijkt het me een oprechte persoon”.
Een ander voorbeeld is dat iedereen die wel eens selectiegesprekken heeft gevoerd kan beamen dat je vaak in de eerste minuut al bijna zeker weet of je de betreffende kandidaat zal gaan aannemen.
Dit verklaart dus voor een groot deel of je iemand percipieert als een geboren verkoper of een geboren manager. Deze personen zijn er in ieder geval zelf 100% van overtuigd dat ze hun klanten en/of medewerkers een zeer grote dienst bewijzen en ze “stralen” dat dus ook uit. Belangrijk detail is hierbij dat we anderen vergelijken met onszelf. De mensen die non-verbaal hetzelfde communiceren als wij beschouwen we als leuk, goed en intelligent.

Een ander fenomeen is dat je lichaam en je geest met elkaar verbonden zijn. Bij NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)  noemen ze dit de cybernetische eenheid.

Dit impliceert dat je met je geest je houding kan sturen en andersom. Zo kan je tijdens een hete dag op jezelf inpraten dat het echt te heet is om te werken. Je zult merken dat je je er na een paar uur echt niet meer toe kan brengen om nog aan het werk te gaan. Of als je een afstand gaat fietsen, lopen of zwemmen. Als je jezelf vanaf de start gaat vertellen dat je het niet zal halen krijg je waarschijnlijk gelijk.
Aan de andere kant maakt het je bijvoorbeeld lastig om je verdrietig te voelen terwijl je je gezicht in een blije lachstand zet.
Bekend is de “Go get them tiger” techniek. Hierin werd je geadviseerd om met de schouders recht en de borst vooruit voor een spiegel te gaan staan en jezelf aan te kijken met je meest gevaarlijke tijgergezicht en op krachtige toon tegen jezelf te roepen: “ You can do it!! You’re a Tiger!!! Go get them tiger!!”
En ja, als je dat doet ervaar je dus inderdaad een (tijdelijk) gevoel van kracht en zelfvertrouwen.

Dus samengevat:

• Non verbaal neemt het overgrote deel van je communicatie in beslag.
• Het ondersteunt je verbale communicatie.
• Je lichaam straalt uit wie je bent.
• Je kunt met het aannemen van een houding of gelaatsuitdrukking je stemming beïnvloeden en andersom.

Hoe kan ik mijn voordeel doen met deze informatie?

Om daar achter te komen krijg je eerst wat achtergrondinformatie.
Sinds mensenheugenis doen mensen hun idolen na. Ze kleden zich identiek, praten en handelen ook hetzelfde. Dat zie je ook vaak op kantoor. Daar wordt het gedrag, de uitspraken en zelfs de kledingkeus van de baas gekopieerd. NLP heeft hier zelfs een groot deel van haar bestaansrecht op gebaseerd. Ze gaan er vanuit dat als één persoon iets kan, dat die prestatie voor iedereen haalbaar is. Een van de uitgangspunten is dat we allemaal bepaalde strategieën uitvoeren om tot een bepaald resultaat te komen. Een logische reeks van stappen met een specifieke uitkomst. Zie het als een recept. Volg de stappen en je kan vrijwel zeker dat wat op de foto die boven het recept staat reproduceren.
Loopt iemand de marathon in minder dan 2 uur? Bestudeer die persoon dan zeer zorgvuldig en kopieer alles wat die persoon doet, denkt, eet en slaapt en je zult dezelfde prestatie kunnen leveren. Onbewust weet je dit en probeer je dus de mensen die je bewondert of bij wie je goed over wil komen te kopiëren.

Mensen als Napoleon Hill heeft in zijn boek “Think, and grow rich” tientallen succesvolle mensen bestudeerd en in kaart gebracht wat ze met elkaar gemeen hebben.
Als je dat boek leest en alles wat er staat uitvoert zou je in principe in staat moeten zijn om te krijgen wat je wilt.
Op diezelfde manier is in kaart gebracht welke non-verbale communicatie succesvol is en welke je zou moeten zien te vermijden om zo succesvol mogelijk te zijn (bijvoorbeeld als manager of als verkoper.)
Veel trainingsbureaus hebben hier specifieke trainingen voor. Enerzijds zijn die trainingen erop gebaseerd dat je je gesprekspartner moet kopiëren.
Anderzijds zijn er veel manieren om zeker, betrouwbaar, empathisch en overtuigend over te komen.
En natuurlijk is het geweldig als je bepaalde vaardigheden aangereikt kan krijgen waarmee je succesvoller wordt in je vak. Dat geldt voor management- en verkoopvaardigheden. En als een groot deel van je vak communicatie is dan is een communicatietraining een zeer nuttige tijdsbesteding.

Belangrijk is dat die vaardigheden geen slimme trucs worden om je zin te krijgen.
Trucs werken namelijk vaak niet zo goed als we zouden willen.
“You can fool some people some of the time, but you can’t fool all the people all the time.”

Het sleutelwoord in deze is congruentie. Het meest succesvol ben je als je in je totale communicatie congruent bent.
Je zult voor jezelf dus helder moeten hebben waar je goed in bent en waar je het meeste plezier uit haalt.

Succes met zoeken!

Als je het prettig vindt als er iemand met je mee gaat op die zoektocht, kun je contact met me opnemen om de mogelijkheden daarvoor te bespreken.

Groet,
David Stolze