In dit artikel bespreken we of het slim is om bij telefonische acquisitie de voicemail in te spreken en geef ik je zeven tips voor het inspreken die je  kunnen helpen om dit succesvoller te doen (als je besluit het te doen).

To voicemail or not to voicemail, that’s the question.

Voicemail inspreken? Allereerst moet je je natuurlijk afvragen of je ervoor kiest om dat te doen. Veel mensen die ik ken raden het af of vinden het zelfs absolute onzin. “Ik kan mijn boodschap alleen maar overbrengen als ik de persoon daadwerkelijk aan de lijn heb daarom spreek ik nooit een boodschap in”.

Het hangt natuurlijk voor een groot deel af wat de reden is dat je belt maar ik denk hierbij altijd aan het volgende, mensen die bij thuiskomst Gaston Starreveld op het antwoordapparaat hebben met de opmerking dat hij prachtig nieuws heeft, wachten waarschijnlijk niet lang met terugbellen.

Dus als jij je boodschap ook zo kan vertalen dat mensen direct snappen dat ze er (financieel) beter van worden bellen ze jou ook wel terug lijkt me.

Maar goed, ook als het geen koude acquisitie betreft maar dat je bijvoorbeeld moet terugbellen n.a.v. verstuurde informatie of een offerte kan je vaak te maken krijgen met de aanhoudende voicemail.

Dus wat de aanleiding of reden ook is, volgens mij is het wel redelijk veilig om te zeggen dat de meeste verkopers wel eens te maken hebben met die voicemail en de beslissing of ze deze wel of niet gaan inspreken.

Ja!

Twee redenen die ervoor pleiten om het wel te doen zijn

  1. Mensen kunnen zomaar eens echt in je aanbod geïnteresseerd zijn maar zijn gewoon veel weg of hebben het echt druk. In die gevallen is een reminder op de voicemail echt heel nuttig.
  2. Veel mensen kennen je nummer (nog) niet en laten hem dan eerst naar de voicemail gaan zodat ze kunnen luisteren wie er gebeld heeft

In die situaties heb je redenen om de voicemail in te spreken. Omdat je niet van tevoren weet of jouw telefoontje wel of niet in een van die categorieën valt, weet je ook niet exact of het slim is om een voicemail in te spreken.

M.a.w., spreek die voicemail gewoon in, maar houd dan rekening met de volgende tips:

Tips

  1. Zorg ervoor dat je puntsgewijs voorbereid hebt wat je wil gaan zeggen. Niet veel mensen luisteren lange voicemails helemaal af dus hoe concreter, hoe beter.
  2. Begin altijd met het doel van je actie. Je spreekt in om teruggebeld te worden dus zeg dat dan ook. Mensen houden van duidelijkheid.

Goedemorgen mijnheer Jansen, u spreekt met Vaart, mijn naam is David Stolze. Ik wil u vragen om me terug te bellen omdat,…

  1. Zorg ervoor dat de reden om terug te bellen altijd in het voordeel van je klant is. Als de klant antwoord krijgt op de ‘what’s in it for me’ belt hij vaak sneller terug.

…ik een slim idee heb over hoe organisaties meer omzet uit vaste klanten kunnen halen en waarschijnlijk kunt u daar uw voordeel mee doen. 

  1. Als je n.a.v. verstuurde info of een offert belt, zorg dan voor een konijn in de hoed. Zijn reden om terug te bellen is omdat er iets nieuws of extra’s is waar hij zijn voordeel mee kan doen. Want als je alleen maar belt om te horen of alles duidelijk is maakt dat mensen niet nieuwsgierig.

Ik besefte me dat er nog een paar dingen zijn die wellicht erg nuttig voor u kunnen zijn maar die ik nog niet in de informatie/offerte had gezet.

  1. Zeg nooit zelf dat iets interessant, nuttig of bruikbaar ìs maar altijd dat het waarschìjnlijk zo is. Ten eerste, jij weet ook niet met zekerheid of het zo is en ten tweede; mensen beslissen graag zelf. Zodra ze horen dat het ‘wellicht’ goed is om te doen zullen ze sneller geneigd zijn om erachter te komen of het daadwerkelijk zo is.
  2. Laat altijd je nummer waarop (en een tijd wanneer) achter waarop je goed te bereiken bent. Herhaal je nummer altijd en dan langzamer dan de eerste keer! (mensen schrijven mee!)
  3. Praat langzamer dan je normaal doet. Mensen letten voor meer dan 30% op de manier waarop iemand spreekt en ‘slechts’ voor 7% op de daadwerkelijke woorden

Succes met inspreken! Laat je verbazen. Als je mooie ervaringen of toevoegingen hebt hoor ik ze graag!

Als je wat meer hulp of advies over die onderwerp wil, kan je altijd contact met me opnemen.

David Stolze