Waarom zou ik mijn tijd verdoen met acquisitie als ik weet dat dit toch niet werkt?

In dit artikel vertel ik je meer over waarom veel ondernemers en accountmanagers hele magere resultaten boeken met hun acquisitie (oftewel het bellen naar prospects met als doel het inboeken van een bezoekafspraak). Zo mager dat ze besluiten om die acquisitie uit te besteden. Je zult snappen dat we er bij Vaart geen probleem mee hebben om een dergelijk traject te verzorgen maar we vinden het nog prettiger als een ondernemer tot die beslissing komt uit een vrije keus, dus dat het één van de opties wordt. Net als het schilderen van je huis. Veel mensen kunnen dit best zelf maar huren er toch een schilder voor in omdat ze dat makkelijker vinden of omdat dit het resultaat net even iets beter en professioneler maakt. We zien (te) vaak dat mensen op het gebied van telefonische acquisitie denken dat ze het zelf niet kunnen. Of ze zien er tegenop of ze hebben al slechte ervaring met koude acquisitie van die keer dat ze het een keer geprobeerd hadden. Dat zijn vaak ook de mensen die dan maar in plaats van actief contact zoeken vertrouwen op wondermiddeltjes. Krijg instant klanten met ‘de nieuwe klanten’ pil.

Slank en gezond zijn!

Al jarenlang vinden veel mensen het belangrijk om slank en fit te zijn en (wellicht wat kort door de bocht) om dit te bereiken, heel eenvoudig, moeten we, één, gezond en niet teveel eten en, twee, regelmatig bewegen.

Maar met minimaal een van deze twee zaken hebben hele volksstammen het moeilijk. Je vraagt je af waarom? Eigenlijk is dat heel logisch. Als iets je niet erg makkelijk af gaat is de kans groot dat je het niet leuk vind. Het kost daarom ook (te) veel moeite en inspanning. Inspanning die niet snel beloond wordt waardoor je het vervolgens weer minder lang volhoudt. En dat is jammer want het houdt je van je wens om slank te zijn af en daar wordt je ongelukkig van met alle gevolgen van dien.

Er zijn bedrijven die hier heel handig op inspringen. Ze laten je mooie lijven zien en roepen: “Neem deze pil en je wordt slank!!” of “Lees het boek van Sonja Bakker en je hoeft nooit meer te lijnen!” of deze “Vijf minuten op deze ab-cruncher en je krijgt een prachtig, strak en sexy lijf!!”

We laten ons er allemaal door beïnvloeden. Sommigen geloven het echt terwijl anderen zich een ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ houding aanmeten. De rest glimlacht bij het zien van dat soort Tell-Sell achtige aanbiedingen maar denkt vaak toch “stel nou eens dat het wèl zou werken”.

Na de aanschaf gaan mensen er snel en enthousiast mee aan de slag maar vaak is dat enthousiasme en daarmee de motivatie van korte duur en daarnaast blijken die dure ‘fatburners’ ook hun belofte niet waar te maken.. En als je op Koninginnedag over de vrijmarkt loopt bieden ze om de paar kraampjes zo’n wonderapparaat aan, voor weinig. Dit maakt oefenen en diëten overigens niet onzinnig of fout, integendeel, maar er bestaan helaas (nog) geen tovermiddeltjes waarmee je instant en langdurig succes behaalt.

Herkenbaar?

Succesvol zijn

Vergelijk dit eens met je bedrijf?

Veel ondernemers vinden het belangrijk om een goed lopend bedrijf te hebben.

Om dat te bereiken moet je voortdurend aanwas van nieuwe klanten hebben (acquisitie) en deze tevreden houden (Customer Care). Met minimaal een van die twee zaken hebben veel ondernemers het moeilijk. Je vraagt je af waarom? Eigenlijk is ook dit heel logisch. Als ondernemer ben je vaak heel goed in je vak. De bijkomende zaken zoals boekhouding, personeelszaken en acquisitie zijn niet makkelijk als het je voorkeur niet heeft. Daarom vergt het veel inspanning die niet snel beloond wordt. En wat niet beloond wordt doen we niet graag en houden we zeker niet heel lang vol.

Hier springen bepaalde organisaties handig op in. Ze roepen zaken als: “Schrijf je in op Linkedin en de klanten komen vanzelf.” “Dankzij deze tips ontvang ik maandelijks twintig- tot dertigduizend Euro op mijn rekening” of “Twitter iedere dag een paar keer en al snel kan je het werk niet meer aan.” Deze trends beïnvloeden ons allemaal. En het is zeker niet onzinnig of fout maar ook hier bestaan (helaas) geen quick-fixes.

Hoe dan wel?

Als we weer bij het mooie en slanke lijf beginnen; zoek een sport uit die past bij je aanleg, je lijf en je beschikbare tijd. Onderken dat je je gedurende een langere tijd met deze sport moet bezighouden om er beter in te worden. Erken dat dit tijd kost en energie en (spier)pijn. Geef niet toe aan impulsen vwb eten of drinken. Stel vast wat je per dag nodig hebt aan voedingsstoffen en wijk daar niet van af.

Als je je hier eenmaal op hebt ingesteld en dit een tijdje volhoudt dan merk je dat je na een tijdje er zelfs nog plezier in gaat krijgen ook! Je merkt dat je lijf veranderd en je conditie omhoog springt. Veel mensen ervaren ook nog eens dat de kwaliteit van hun leven erop vooruitgaat!

Je acquisitie, het werven van nieuwe klanten, dien je eveneens gestructureerd vorm te geven en in veel gevallen dien je er net zoveel veel aandacht aan te geven als aan een slank lijf. Zeker als je geen hype-product hebt maar een gewoon, alledaags product of een normale vaker voorkomende dienst.

Zoek eerst iets dat bij jou en bij de boodschap en doelgroep past! Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen uit koud bellen of je kan eerst mailen, folderen, netwerken, adverteren en daarna opvolgen oftewel lauw of warm bellen om een afspraak in te plannen. Vervolgens dien je hier wekelijks tijd voor vrij te maken. Een keer een ochtend of zelfs een hele dag tijd maken is goed te doen. Net als met een nieuwe sport. Overdrijf niet teveel in het begin. Start met wekelijks een paar uurtjes en, als je merkt dat je er beter in wordt en het vruchten afwerpt, ga je er vanzelf meer tijd aan besteden. Misschien ga je acquisitie zelfs nog leuk vinden ook!

Acquisitie Stappenplan

“Leuk verhaal maar koud bellen en dat hele acquisitie gedoe is niks voor mij”, hoor ik je zeggen. Veel mensen hebben inderdaad het idee dat ze het niet zouden kunnen. Of wel kunnen, maar er een hekel aan hebben. Dit komt (bijna) altijd door de manier waarop vele mensen er aan beginnen of het inrichten. Een goede voorbereiding, zowel qua inhoud als mentaal, doet wonderen voor de beleving en het succes!.

wil je weten hoe jij jezelf hierin kan verbeteren? Wil je een acquisitie topper worden?  Vraag dan via het contactformulier  het E-book “Vanaf nu àltijd voldoende bezoekafspraken” aan. Dit is een basishandleiding voor Telefonische Acquisitie. Gebruik het beproefde stappenplan om jouw agenda vol te krijgen! Deze handleiding kost €17,90 en is ook via BOL.com te verkrijgen!

acquisitie handleiding, Vaart, David Stolze

Veel succes!

David Stolze